Važnost planiranja okućnice

Nekoliko je stvari koje treba uzeti u obzir prije nego krenete planirati uređenje okućnice. Prije svega, treba dobro promotriti stil i razdoblje u kojem je građena kuća, njezin oblik i materijale koji su korišteni u gradnji, tako da kuća i okućnica nadopunjavaju jedno drugo. Na količinu sunca i sjenovitost vrta utječu položaj kuće, smjer u kojem se vrt prostire te zidovi, ograde i drveće koje ga okružuje, a količina sunca i određivanje strana svijeta izuzetno su bitne kod planiranja rasporeda biljaka. Prilikom odabira biljaka odredite koji dio okućnice želite sakriti od pogleda i učiniti ga svojom privatnom oazom, uzimajući u obzir da se biljke uglavnom sade male, te treba znati koliko će narasti i kroz koji period. Gusto posađeno zimzeleno grmlje ili drveće prigušuje buku, pa prilikom planiranja sadnje treba osvijestiti poziciju prometnica ili drugih izvora buke. Osim navedenog, odredite gdje ćete provoditi većinu vremena i osigurajte si lijep pogled iz tog kuta. Ovisno o potrebama i navikama, odlučite koje sve elemente želite u svojoj novoj okućnici; prostor za druženje, roštilj, prostor za dječju igru, za ljubimce, spremište ili nešto drugo.

Kako bi sve to ukomponirali važno je odrediti budžet koji ste spremni investirati u svoju okućnicu i sve želje prilagoditi veličini okućnice.

Čak i najmanja okućnica može biti lijepa i ugodna ako se unaprijed osmisli i upotpuni zanimljivim elementima. Primjerice, visoke vrtne gredice mogu biti praktične jer ne zauzimaju puno mjesta, a opet su efektne i iskoristive- možete saditi voće, povrće, začinsko bilje ili cvijeće a pritom izbjeći bolove u leđima od saginjanja.

Sviđa ti se savjet? 

Podijeli ga s drugima.

Pročitaj još…