Pravilno održavanja travnjaka

Ljudi se često prevare kad jednom naprave travnjak i misle da je „to sad to“. S travnjakom ima najviše posla ako želite da bude bez korova, zelen i gust.  Da bi to postigli, potrebno je kvalitetno i redovito održavanje.

Travnjaci mogu biti sportski, upotrebni i ukrasni, mladi ili stari, i svi zahtijevaju brigu i održavanje kako bi ispunili svoju namjenu.  Mladi travnjak od samog početka treba braniti od ptica i drugih štetnika, redovito zalijevati i plijeviti. U kasnijim fazama travnjak treba redovito zalijevati, kositi, nadosijavati, prihranjivati i prozračivati.

Zalijevanje; uzimajući u obzir klimatske promjene, postalo je gotovo nemoguće zadžati lijep, zdrav i zelen travnjak bez redovitog zalijevanja, bilo u kontinentalnom ili mediteranskom dijelu zemlje. Ukoliko želite biti bezbrižni i sigurni da će Vaš travnjak uvijek dobiti dovoljno vode bili Vi kod kuće ili ne, potrebno je investirati u sustav automatskog zalijevanja. Postoje razni sustavi koji se mogu ugraditi, ovisno o terenu i potrebama travnjaka i biljaka, a odlična stvar je upravljanje putem wifi-a tako da količinu vode i trajanje zalijevanja možete podesiti kada god i odakle god poželite.

Košnja; prvu košnju treba obaviti u proljeće, te nastaviti svakih 7-10 dana do jeseni. Treba voditi računa o visini na koju se kosilica podešava- ne smije biti prenisko jer u ljetnim mjesecima tako sunce lakše spali travu. Najbolje bi bilo podesiti na 3-5cm. Rubove travnjaka poželjno je urediti trimerom. Košnja bez skupljanja otkosa radi se ako želite izbjeći odlaganje otkosa i manje upotrebe gnojiva, međutim nepokupljeni otkos može biti podloga za razvoj uzročnika bolesti. Također tada morate češće kositi, i to samo ako je suho. Prednosti košnje travnjaka sa skupljanjem otkosa su čista površina travnjaka i rjeđa košnja. Nedostaci ove metode su gubljenje hranjivih tvari, pokošeni travnjak mora se prihranjivati i javlja se dodatni posao oko zbrinjavanja reznog materijala.

Zbog  česte košnje trave, smanjena je fotosinteza i taj nedostatak nadopunjuje se prihranjivanjem. Prihranjivanje travnjaka počinje u rano proljeće, nastavlja u ljeti, lipnju i krajem listopada gnojivom sa dodacima fosfora. Gnojivo se mora raspršiti jednomjerno po cijeloj površini. Nakon prihranjivanja travnjak se treba umjereno zaliti. U vrijeme velikih vrućina prihranjivanje se ne preporuča.

Aerifikacija ili prozračivanje travnjaka dobro je provoditi u proljeće i jesen a obavlja se većinom strojno ili ručno ukoliko su manje površine u pitanju. Prozračivanjem se odstranjuje stara, požutjela trava, korov i mahovina i time osigurava bolji rast travnjaku te omogućuje bolje protjecanje vode s površine.

Sviđa ti se savjet? 

Podijeli ga s drugima.

Pročitaj još…